Figurer - Fantomen

Fantomen (orig. The Phantom) är en tecknad serie, skapad av manusförfattaren Lee Falk. Titelfiguren är en trikåklädd brottsbekämpare som bor i det fiktiva afrikanska landet Bengali. I serien ses Fantomen (även kallad "Den vandrande vålnaden") av omvärlden som odödlig, vilket har sin förklaring i att jobbet gått i arv från far till son ända sedan 1500-talet.

Då Falk skapade Fantomen inspirerades han av olika myter och legender, som exempelvis Kung Artur och El Cid, men även av fiktiva personer som Tarzan, Mowgli och Zorro. Det finns många andra fiktiva personer som bär namnet Fantomen (ett exempel är Fantomen på Operan och Falk funderade först på att döpa karaktären till Gray Ghost ("Gråa Spöket" eller "Gråa Vålnaden") men han föredrog namnet Fantomen och det namnet fick det bli.

Fantomen gjorde premiär på de amerikanska dagstidningarnas seriesidor den 17 februari 1936. Fantomen är en av de första superhjältarna som skapades och serien hade premiär före såväl Stålmannen, Spider-Man och Läderlappen. Fantomen är inte den första seriehjälten som bär trikåer, men han är den första som bär den åtsittande kostym som har blivit kännetecknet för serietidningssuperhjältar. Han är också den första som bär en mask utan synbara pupiller, något som är mycket vanligt för serietidningshjältar. Falk har påstått att Fantomens dräkt är inspirerad av de tighta kläder Robin Hood ofta bär på film.

Sedan 1960-talet har det funnits en livaktig licensproduktion av serien på svenska. Denna licensproduktion har även gått på export till bland annat övriga Norden, Australien, Brasilien, Spanien och Indien. Sedan Lee Falks frånfälle har även den amerikanska dagspresserien styrts från Skandinavien. Serien Fantomen publiceras dels i längre avsnitt i tidningar, på svenska i tidningen Fantomen samt i strippformat.

Källa: Wikipedia

Seriewikin Fantomen
Föreslå en länk

Klicka för större bild.