Figurer - Johan & Pellevin (Johan & Peewit)

Johan och Pellevin (franska: Johan et Pirlouit), egentligen Johan och Pellevins äventyr, är en belgisk tecknad serie i medeltidsmiljö, skapad av Peyo 1948.
Ursprungligen kallades serien enbart för Johan och handlade om en ung väpnare i slottsmiljö. Under de första åren producerade Peyo serien för dagstidningen Le Soir för att 1952 flytta över den till serietidningen Spirou.

1954 introducerades figuren Pellevin och populariteten sköt i höjden, och 1958 skapades smurferna som bifigurer i serien. Redan det påföljande året fick smurferna en egen serie, som snart växte förbi moderserien i popularitet. 1970 publicerade Spirou Peyos sista serie med Johan och Pellevin.
Från och med 1954 började avsnitten från Spirou publiceras i albumutgåvor – totalt 13 stycken.

1994 återupptogs serien, denna gång med manus av bland annat Peyos son Thierry Culliford och teckningar av Alain Maury. Serien publicerades nu direkt i albumformat, utan att först publicerats i serietidningar.
Den svenska albumutgivningen påbörjades av Coeckelberghs 1973. När förlaget 1976 köptes upp av Carlsen/if (sedermera Carlsen Comics) fortsatte den löpande numreringen, och Carlsen gav så småningom även ut de äldsta albumen i nyupplagor, i samma översättning som Coeckelberghs hade använt.

Den svenska albumutgivningen följer inte den kronologiska ordning i vilken serierna skapades.
Inga av de album som producerats efter Peyos död har getts ut på svenska.
Källa: Wikipedia

Smurfs Wika - Johan & Peewit
Johan & Pellevin Seriealbum
Föreslå En Länk

Klicka för större bild.