Figurer - Fragglarna (Fraggle Rock)

Fragglarna (orig. Fraggle Rock) var en TV-serie med dockor för barn, skapade av Jim Henson som även gjort Mupparna och Sesam. Huvudpersonerna är en grupp korta håriga varelser som kallas fragglar (av engelska fraggles).

Med Fragglarna ville Jim Henson skapa en färgglad och rolig värld men också en värld där dess invånare lever i ett komplext symbiotiskt förhållande med olika sorters invånare. Fragglarna är en allegori till den "vanliga" världen där ju olika individer på olika vis är beroende av varandra. Genom denna allegori kunde manusförfattarna underhålla tittarna samtidigt som man lärde ut viktiga frågor om fördomar, andlighet, personlig identitet, miljöfrågor och sociala konflikter. Vanligtvis förenklades inte svåra frågor utan istället visade man på konsekvenserna och de svårigheter som olika handlingar för med sig. Även om fragglarna lär sig saker, så sker lärandet så att säga i förbifarten. I grunden handlade Jim Hensons 40-åriga karriär om att lära ut vikten av vänskap, att stå för sina åsikter och lära sig även tycka om de som är annorlunda, och Henson tyckte själv att han lyckades bäst med att förmedla detta i Fragglarna.

Fragglarna är små, vagt människoliknande varelser med svans. De bor i ett stort grottsystem, "Fraggelberget", fyllt av märkliga varelser och saker. Det finns också utgångar till två helt annorlunda världar. Ena utgången leder till människornas värld, där en "livsfarlig best lurar" (en egentligen ganska snäll hund vid namn Sprocket). Den andra världen är "Gorgernas trädgård". Genom den måste fragglarna ta sig för att komma till den "Allvetande Skräphögen". Fragglarna lever annars ett ganska så bekymmerslöst liv.

I centrum för handlingen står fem fragglar: Gobo, Moki, Vembi, Bober och Vips. De är nära vänner, var och en med en utpräglad personlighet. Gobo är en ledartyp, praktisk och med sunt förnuft som tycker om att utforska världen. Moki är tyst och kontemplativ med en konstnärlig ådra. Vips är sprudlande positiv och fysiskt stark. Vembi är lite nervös och obeslutsam, dock utan att vara feg. Bober är ofta bekymrad och räddhågsen och föredrar ofta att tvätta strumpor.

I Fraggelberget bor ytterligare en grupp varelser; doozarna, pyttesmå varelser klädda i overaller och stålhjälmar. De bygger hela tiden vidare på ett märkligt system av byggnadsställningar. Byggnadsställningarna äts samtidigt upp av fragglarna – som mycket uppskattar denna föda – och arbetet verkar därför aldrig bli klart. I ett av seriens avsnitt övertalar Moki de övriga fragglarna att sluta äta doozarnas konstruktioner, men det visar sig då vara nödvändigt för doozarnas verksamhet att byggnadsställningarna äts upp – annars kan de inte få plats att bygga nya. Doozarna tillverkar sina ställningar av rädisor som de extraherar ur gorgernas odlingar.

Gobos farbror Mac, eller Resande Mac, har "gett sig ut i yttre rymden" (det vill säga ut i den normala världen där människorna bor) för att utforska denna värld, och han skickar regelbundet vykort till Gobo där han berättar om de konstiga människorna. Porten till människornas värld är ett hål i väggen hemma hos en märklig uppfinnare, Doc. Denne känner inte till fragglarna, men hans hund Sprocket är väl medveten om dem och försöker fånga dem när han får tillfälle. Gobo måste nämligen dit för att hämta vykorten från Resande Mac.

Det finns ytterligare en port till en annan värld och i den världen bor det en familj av gorger, håriga och jättestora varelser. De två föräldrarna i familjen kallar sig själva kejsare och kejsarinna av universum, och sin son Junior för prins. Gorgerna ser fragglarna som skadedjur eftersom dessa lever av de rädisor som gorgerna odlar. I närheten finns också den Allvetande Skräphögen som fragglarna frågar om råd, samt två råttor som lever av skräpet på skräphögen.

Det första avsnittet sändes den 10 januari 1983 i det amerikanska TV-bolaget HBO. Serien gick i sammanlagt 96 avsnitt fram till och med den 30 mars 1987. Den var en samproduktion mellan brittiska Television South (TVS), Canadian Broadcasting Corporation och Henson Associates.
Fragglarna hade Sverigepremiär i Sveriges Television den 22 september 1984 och sändes fram till 1985. SVT sände repriser 1986 och 1987, samt 2001 och 2008.
Fragglarna har också gjorts som en tecknad TV-serie men den fick aldrig lika stor spridning i Sverige, och lades ned efter bara en säsong i USA.
Källa: Wikipedia

Henson.com - Fraggle Rock
Muppets Wika - Fraggle Rock
Ranker.com - List Fraggle Rock
Manhattan Toy.com - Fraggle Rock Toys
Muppet Central - Fraggle Rock Toys
Toydreamer.com.au - Fraggle Rock
Föreslå En Länk

Klicka för större bild.