Serietidningar - Bobo

Bobo är en svensk tecknad antropomorf fabeldjursserie för barn, skapad och tecknad av Lars Mortimer.
Serien gavs ut i en egen serietidning med samma namn, från 1978 till 1989, och dess huvudperson Bobo är en trollbjörn, en liten ljust gulbrun figur med en fjäderprydd grön hatt, som han aldrig tar av.

Bobo bor i sin grotta, Bogrottan, i skogen Storskogen, tillsammans med sina vänner Gnutten, dockan Klara (som dock senare flyttar tillbaka in till stan hon kommer ifrån), och korpen Hugge.
Bobos främsta tillgång, som oftast är det som räddar honom ute på äventyr eller när han ska hjälpa sina vänner, är en förtrollad kikare som kallas Flaxkikaren.
Läser man formeln "Vrid ringarna till max, så de bildar ordet flax", samtidigt som man vrider namngivna ringar på kikaren på just det sättet, förflyttas man till platsen som man kikar på i kikaren.
Ett annat kännetecknande drag för huvudpersonen är att han är omåttligt förtjust i gurka i alla dess former, vilket han därför förstås också odlar själv.
Bobos farfarsfarfar är sjökaptenen Bobo den tredje, vilket borde betyda att Bobo är Bobo den sjunde.

Serien utspelar sig till största delen i Storskogen, och innehåller inte sällan väsen från svensk folktro som näcken, huldran, elaka vättar och troll, och egna fantasifigurer som gnuttarna och deras antagonist gnuttätaren.

Enligt en intervju med Lars Mortimer ur tidskriften Bild & Bubbla 2/1979, hade han sysslat med tanken på att göra en serie för barn ända sedan kring 1975.
När förlaget Semic, där Mortimer jobbade som redaktör, sedan sålde barntidningarna Bamse och Pellefant till Atlantic Förlag och behövde en serie som ersättare, fick Mortimer sin chans med Bobo.

Serietidningen Bobo gavs ut från 1978 till 1989, och serien gavs också vid flera tillfällen ut i julalbum.
1985 började tidningen Gnutten & c:o, med figurer från serien Bobo, att ges ut parallellt med tidningen Bobo.
Från andra halvåret 1988 gavs tidningen ut under namnet Bobo och gnuttarna, efter att Gnutten & Co gått upp i tidningen Bobo.

Därefter gavs en tidning med gnuttarna ut på nytt, denna gången under namnet Gnuttarna, men tidningen kom endast ut i sex nummer 1990 för att sedan läggas ned.
Serier med Bobo och resten av figurgalleriet fortsatte också direkt efter nedläggningen av Bobo och gnuttarna att publiceras i barnserietidningen Goliat, som vid denna tid också gavs ut av Semic. Bobo medverkade med ett avsnitt om två sidor i varje tidning från och med nummer 9 1989, tills även tidningen Goliat lades ner i och med nummer 10 1990.

Källa: Wikipedia

Seriewikin - Bobo
Föreslå En Länk

1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
Album
Övriga